Hoe kom ik van mijn hese/schorre stem af?
Ben je in het dagelijks leven intensief met je stem bezig, door zingen, spreken of acteren? Dan kan het gebeuren dat je klachten krijgt bij stemgeving. Dit kan zich uiten in keelpijn, een hese stem, een kriebel in de keel of het gevoel dat er een slijmpropje in de keel zit. Iedereen kan hier last van krijgen, bijvoorbeeld na een feestje of tijdens een verkoudheid. Meestal is dit van korte duur. Als de klachten blijven bestaan kan het steeds vervelender worden, bijvoorbeeld bij het voeren van een gesprek.
Als je je stem beroepsmatig veel nodig hebt, kun je belemmerd worden in het uitvoeren van je werk. De stem wordt hees of schor, valt weg en kan niet meer zo gebruikt worden als je zou willen. De oorzaak kan liggen aan te weinig stemrust na intensieve belasting maar kan ook door een verkeerd gebruik van de stem ontstaan. De KNO-arts zal een eventuele organische oorzaak, zoals een poliep of stembandknobbeltjes, uitsluiten. De logopedist gaat samen met je trainen met het doel je stem te verbeteren.
Hoe helpt de logopedist?
Er zal tijdens het eerste consult een intake worden afgenomen. De logopedist onderzoekt wat de oorzaak is van de klacht. Er wordt ook bekeken of de stem wordt overbelast. Als er sprake is van veelvuldig keelschrapen en/of hoesten zal dit besproken worden. Er wordt advies gegeven hoe de stem gespaard kan worden. In de volgende consulten wordt er nader onderzoek gedaan, een behandelplan opgesteld en gestart met de training. De logopedist kan de behandeling richten op de ademing, houding, ontspanning, articulatie, stemklank en een combinatie van deze gebieden. In overleg wordt bekeken of er extra onderzoek gedaan moet worden door een specialist. Vaak gaat het dan om een onderzoek door een KNO-arts.